ОБРОК на Свети великомъченик Теодор Тирон

 

 

Obrok svTeodor Tiron

              ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ "СВЕТА ПАРАСКЕВА" С.МЕДКОВЕЦ

 

 

През 1836 г. тази малка култова сграда, направена от плетени стени, дървени колони и покрита с т. нар. стари "турски керемиди", е готова. Ала малката сграда не могла да задоволи култовите потребности на вярващите, заради което се подема инициатива за построяване на по-величествен храм. За това благоприятства султанският Хатихумаюн от 1856 г., който става база за легална борба в стремежите на медковчани в това отношение. Общината прави съответ­ните постъпки пред висшестоящите инстанции и на 30 ав­густ 1859 г. султан Абдул Меджид издава ферман, че съществуващата в село Медковец, Ломска околия, гръцка черква, известна под името ”Св. Параскева”, с течение на времето се е разсипала и се нуждае от поправка. Тъй като духовно българите се намират под юрисдикцията на Патриаршията в Цариград, която е гръцка институция и чрез благословията на която се издават подобни Фермани, то затова и медковската култова сграда е наречена "гръцка черква".

 

hram sveta paraskeva800x500

 

hram in800x500

 

 

Иван Кулин български хайдутин и революционер
Роден 1803 г. Медковец, Османска империя
Починал 24 юли 1870 г. (67 г.) Зайчар, Сърбия

knez Ivan Kulin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Иван Кулин е роден през 1803 година в Медковец в семейството на Ангел Кулин, хайдутин и участник в Първото сръбско въстание, екзекутиран през 1811 година. Кулин става хайдутин и взима участие в Манчовата буна и Второто пиротско въстание през 1836 – 1837 година, за което лежи в затвора във Видин. След освобождаването си е избран за кнез на Медковец, а през 1850 година е един от водачите на Видинското въстание. Изпратен на заточение в Измит, през 1853 година той бяга оттам във Влашко, след което се установява в Зайчар на сръбска територия, а малко по-късно участва в Димитракиевата буна.

През следващите години Кулин поддържа постоянни контакти с Георги Раковски и през 1862 година участва в създаването на Първата българска легия в Белград. През 1867 година участва в Българския комитет на Любен Каравелов и оглавява организацията на голямата Зайчарска чета, чието прехвърляне през сръбско-османската граница се проваля.

Иван Кулин умира на 24 юли (12 юли стар стил) 1870 година в Зайчар, където е погребан.

На Иван Кулин е посветена биографичната повест на Змей Горянин „Кнез Иван Кулин“ (1936). (Уикипедия)

 

ИВАН КУЛИН (КНЕЗ ИВАН КУЛИН)- БИОГРАФИЯ